קטגוריות
בית הדין הרבני בית המשפט לענייני משפחה

האם מומלץ לחתום על הסכם גירושין

הליך גירושין עשוי להיערך בשתי דרכים: הדרך האחת היא באמצעות ניהול הליך משפטי, שלא בהכרח מטיב עם הצדדים. הדרך השנייה היא באמצעות חתימה על הסכם גירושין, שגם יביא את בני הזוג לכלל פשרה וגם עשוי להטיב עם בני הזוג ולחסוך מהם הליך משפטי יקר ומורכב. במאמר שלהלן, נעסוק בשאלה האם מומלץ לחתום על הסכם גירושין.

מהו הסכם גירושין?

הסכם גירושין הוא הסכם שנחתם בין בני זוג המבקשים להיפרד או להתגרש. תכליתו היא להסדיר את הנושאים הנתונים במחלוקת, אשר באופן טבעי צריכים להיות מוסדרים ע"י בני הזוג בעת גירושין. לדוגמא: הסדרת נושא הגט, הסדרת שאלת משמורת הילדים, חלוקת הרכוש המשותף וכן הסדרת סוגיית מזונות הילדים. כל אותם נושאים יכולים להיות מוכרעים ע"י בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, לבני הזוג שמורה הזכות, להסדיר את אותם נושאים באמצעות הסכם ביניהם.

איך חותמים על הסכם גירושין?

מכיוון שהסכם גירושין כולל מספר נושאים רגישים, המחייבים אישור של ערכאה משפטית, יש להקפיד על הפעולות הבאות:

אישור בפני בית הדין הרבני: במידה ומדובר בהסכם גירושין הכולל רק את סוגיית הגירושין, הרי שעם החתימה עליו, יש לעתור לבית הדין הרבני בהגשת תביעה הנקראת "אישור הסכם גירושין". במסגרת התביעה יש לשאת בתשלום אגרה. עם הגשת התביעה, ייקבע מועד לדיון בפני דייני בית הדין הרבני, אשר לרוב יאשר את ההסכם ויורה על מתן גט.

אישור בפני בית המשפט לענייני משפחה: במידה ומדובר בהסכם גירושין הכולל גם ענייני משמורת ומזונות, יש לאשר את ההסכם בפני בית המשפט לענייני משפחה. נדגיש שאפשר לעשות זאת גם בפני בית הדין הרבני, אך אנו נתמקד בבית המשפט לענייני משפחה. ענייני מזונות ומשמורת נוגעים לילדים קטינים ולכן החשיבות שבאישור מהיר של ההסכם. כמו כן, אישור הסכם מזונות אינו בהכרח מחייב את הילדים. לכן, חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי ספציפי בנדון.

קבלת סיוע משפטי: אפשר לחתום על הסכם גירושין באמצעות מו"מ ישיר בין בני הזוג. מצד שני, אפשר להיעזר בשירותיהם של עורכי דין מכל צד. הדרך השלישית לחתימה על הסכם גירושין היא, באמצעות ניהול הליך גישור, בפני מגשר מוסמך. כל מקרה הוא ייחודי בפני עצמו. לכן, חשוב לבחון היטב איזו דרך עדיפה על בני הזוג, בהתאם לנסיבות הספציפיות של המחלוקת, טיב היחסים בין בני הזוג וכן באמצעות ייעוץ משפטי.

מה היתרון בהסכם גירושין?

לחתימה על הסכם גירושין יש מספר של יתרונות:

שימור קשר תקין: לרוב, הסכם גירושין מסייע לשמירה על קשר תקין בני הזוג, גם לאחר פרידה. היכולת לנהל משא ומתן ולשמור על קשר תקין, מסייעת גם לשמירה על קשר תקין עם המשפחה המורחבת והילדים המשותפים.

חיסכון כספי: הסכם גירושין עשוי לחסוך את העלויות הנלווית לניהול הליכים משפטיים ארוכים. זהו יתרון משמעותי מאוד, במיוחד כאשר הפרוטה אינה מצויה בכיסם של בני הזוג.

ייעול: לא פעם, הסכם גירושין חוסך לבני הזוג הליכים משפטיים ארוכים. במקרים רבים, ההליכים המשפטיים פוגעים משמעותית בקשר בין בני הזוג וכוללים חקירות נגדיות פולשניות ולא נעימות. הסכם גירושין הוא הדרך לחסוך את אותה חוסר נעימות.

מה החיסרון בהסכם גירושין?

להסכם גירושין יש גם מספר חסרונות, אותם נזכיר להלן:

ויתור: לפשרה יש תמיד צד חיובי, בשל סיום המחלוקת. עם זאת, לפשרה יש גם אלמנט שלילי, בשל הוויתור. לעיתים, אנשים מוותרים על רצונותיהם, למרות שהם צודקים בטענתם.

בזבוז זמן: ישנם מקרים שבהם בני זוג מנהלים משא ומתן לשם חתימה על הסכם, רק כדי לנצל את הזמן לשם העלמת נכסים והקניית יתרון לא הוגן בעתיד. לכן, לא פעם להסכמי גירושין יש גם צד שלילי.

לא תמיד יש הסכמה כנה: לצערנו, לעיתים הסכמי גירושין משקפים פער בין בני הזוג. לעיתים, לאחד מבני הזוג יש יתרון רב, עקב ממון רב וגב חזק יותר. ההסכמים, במקרים כאלו, אינם תמיד משקפים רצון ושוויון אמתי.

סיכום:

אנו סבורים, כי רצוי לחתור לחתימה על הסכם גירושין. אומנם, הסכם (כמו כל הסכם) מחייב אותנו להתגמש בעמדותינו. עם זאת, כאשר מדובר בהליך גירושין, הרי שמדובר בהליך הנערך בין בני זוג לשעבר, שככל הנראה עדיין צריכים לגדל ילדים משותפים. לכן, דווקא שקט נפשי, הסכמה ופשרה, תמיד ייטיבו עם בני הזוג, בוודאי שבטווח הארוך. נחתום את המאמר בהמלצה חמה והיא: תמיד להיעזר בשירותיו של עורך דין מיומן בתחום המשפחה, לצורך חתימה על הסכם גירושין, המצריך ידע משפטי וניסיון רב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *